ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Θεση της ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ προκήρυξη 24ωρης πανδημοσιουπαλληλικής απεργίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2021
ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
Το Δ.Σ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανδημοσιουπαλληλικής απεργίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, που εισάγει δυσμενείς ρυθμίσεις στην εργασία, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε στη σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ εξέφρασε τη διαφωνία της σε πτυχές του νομοσχεδίου, που επηρεάζουν δυσμενώς τους εργαζομένους. Είναι αυτονόητο ότι η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε δε θα είχε καμία αντίρρηση στην προκήρυξη μιας 24ωρης απεργίας την ημέρα ψήφισης ενός νομοσχεδίου τέτοιας κατεύθυνσης.
Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Σας υπενθυμίζω ότι την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 διεξάγονται Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πάγια θέση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είναι ότι η προκήρυξη απεργίας πάνω στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένα έσχατο μέσο αντίδρασης στην κατάθεση ακραίων ρυθμίσεων, που θίγουν τον χώρο της εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες, για να στηρίξουμε μία απεργιακή κινητοποίηση τη συγκεκριμένη στιγμή, στρέφοντας όλη την κοινωνία εναντίον μας. Είναι διαφορετικής σημασίας η απεργία τη συγκεκριμένη μέρα για τους δασκάλους, τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους σε σχέση με τους καθηγητές. Για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους η Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 είναι μία συνηθισμένη εργάσιμη μέρα. Για μας είναι μία μέρα εξαιρετική, που διαγωνίζονται οι μαθητές μας για την είσοδό τους στα ΑΕΙ. Δεν ξεχνούμε ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και θα ήμασταν ανάλγητοι, εάν αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή τους προσθέταμε μία ακόμα ταλαιπωρία.
Για τους λόγους αυτούς η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε ζήτησε από τις υπόλοιπες παρατάξεις να απαιτήσουμε από την ΑΔΕΔΥ την πλήρη εξαίρεση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη συγκεκριμένη απεργία. Την άποψη αυτή απεδέχθησαν ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ και έτσι η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ (7 στους 11) ζήτησε από την Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ την πλήρη εξαίρεση των καθηγητών από την απεργία. Η πλήρη εξαίρεση του κλάδου (και όχι η εξαίρεση όσων εμπλέκονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις) ζητήθηκε με τη λογική ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών μετέχει ούτως ή άλλως στη διαδικασία των εξετάσεων, αλλά και επειδή ζητήθηκε από την παράταξη των ΣΥΝΕΚ, προκειμένου να μην παρουσιαστούν οι γνωστοί επαγγελματίες επαναστάτες, που θα επιδιώξουν την εξαίρεσή τους από τις εξετάσεις και μετά θα εγκαλέσουν τους υπόλοιπους για ενδοτισμό.
Τη στιγμή αυτή γίνονται διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ, αλλά φαίνεται ότι με πρωτοβουλία του Μπράτη(ΠΑΣΚ-ΚΙΝΑΛ) η ΑΔΕΔΥ δε θα πάρει καμία απόφαση και θα πετάξει το μπαλάκι στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ.
Η παράταξη της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα δεχτεί κανένα παιχνίδι στην πλάτη των μαθητών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η κοινωνία είναι ταλαιπωρημένη και οι μαθητές μας ψυχικά εξουθενωμένοι. Στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ που θα γίνει την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 θα δηλώσουμε ότι απαιτούμε καθαρή απόφαση που δε θα ανατινάζει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και αυτή είναι η εξαίρεση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την απεργία. Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε θα καταγγείλει στον κόσμο της εκπαίδευσης (καθηγητές, μαθητές, γονείς) ότι κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη νέων ανθρώπων την κρισιμότερη ώρα της ζωής τους.
ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε